Τρίτη 21 Ιουνίου 2011


 

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 20% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΗ

 

Ταξικό πλαφόν στις μετεγγραφές
Ο νέος νόμος ανατρέπει τη λογική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, αφού οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν θα επιλέγουν τις σχολές πρώτης προτίμησής τους, αλλά όσες βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους
Και με τη... σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας η ανώτατη εκπαίδευση γίνεται πλέον καθαρά ταξικό προνόμιο, αφού διαλύονται και τα τελευταία ερείσματα κοινωνικής μέριμνας προς τους ασθενέστερους που παρείχε το εκπαιδευτικό σύστημα.

 Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με το νέο σύστημα μετεγγραφών «καταδικάζονται» ή να πληρώνουν αδρά για να σπουδάσουν στην περίπτωση που δεν εισαχθούν σε σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ή να σπουδάζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την επιστήμη που ενδεχομένως έχουν επιλέξει. Την αλλαγή στους όρους επιλογής, εκτός των άλλων, οι υποψήφιοι την πληροφορήθηκαν τώρα, μόλις ένα μήνα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς μέχρι πέρυσι οι μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών γίνονταν χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς.



Το υπουργείο στην προσπάθειά του να «συμμαζέψει τα οικονομικά» και να περικόψει όσο γίνεται περισσότερα, με το νόμο περί μετεγγραφών «ψαλίδισε» και τις ελπίδες χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αν δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μεγέθη.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που πάσχει από υπογεννητικότητα. Ετσι, τη μια μέρα επιτυχόντες κατά δεκάδες εγγράφονταν σε τμήματα, κυρίως της περιφέρειας, και την άλλη έπαιρναν μετεγγραφή για τμήματα στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος των χιλιάδων μετεγγραφομένων φοιτητών και σπουδαστών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιπλέον πιστώσεις, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τους ήδη φοιτούντες στα ιδρύματα.
Το υπουργείο Παιδείας, ανίκανο να βρει τρόπο να αποκλείσει τις, ενδεχομένως, ψευδείς περιπτώσεις πολύτεκνων ή τρίτεκνων, αλλά και να δώσει επιπλέον πιστώσεις στα ιδρύματα, έκανε το απλούστερο όλων: Εκλεισε την στρόφιγγα των μετεγγραφών, βάζοντας πλαφόν στο ποσοστό, που δεν ξεπερνά πλέον το 20% επί των εισαγομένων κάθε τμήματος για ιδρύματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων μετεγγραφής. Συγχρόνως έθεσε κριτήριο το σύνολο των μορίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, τη σειρά προτίμησης σχολών και διατήρησε το εισοδηματικό όριο, που αυξάνεται από 45.000 σε 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο την τριετία, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφράς αύξησής του.
Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ.Ε.» ο μαθηματικός ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης, «αν ένας υποψήφιος δεν έχει τα μόρια για να εισαχθεί κανονικά στο τμήμα που δήλωσε πρώτο, τότε θα κρίνεται για το ίδιο τμήμα με την ειδική κατηγορία. Αν δεν έχει και εκεί τα μόρια να εισαχθεί θα κρίνεται για το επόμενο τμήμα για την κανονική εισαγωγή και αν δεν εισαχθεί με την κανονική κατηγορία θα κρίνεται και για την ειδική κατηγορία. Αυτό θα επαναλαμβάνεται μέχρι να εισαχθεί ο υποψήφιος σε ένα τμήμα ή να τελειώσουν οι επιλογές του στο μηχανογραφικό δελτίο. Αφού εισαχθεί με τους κανονικούς υποψήφιους ή με την ειδική κατηγορία δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα διά μετεγγραφής. Δεν είναι, δηλαδή, δυνατό να εισαχθεί ένας υποψήφιος σε σχολή που δεν έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του, ούτε να μετακινηθεί μετά την εισαγωγή του. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάζει ο τρόπος δήλωσης της σειράς προτίμησης.
Μέχρι τώρα ο υποψήφιος που ήθελε να εισαχθεί για παράδειγμα στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης και δικαιούται μετεγγραφής δήλωνε πρώτα το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης και μετά τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών ανά την Ελλάδα. Αν πετύχαινε την εισαγωγή του σε ένα από αυτά, τότε έπαιρνε μετεγγραφή για το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης. Τώρα, αν δηλώσει με την ίδια σειρά τις σχολές και δεν εισάγεται στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης ούτε με την ειδική κατηγορία και πετύχει σε ένα άλλο τμήμα Μαθηματικών, δεν θα δικαιούται μετεγγραφή. Αρα ο τρόπος δήλωσης των σχολών αλλάζει και πρέπει πια όποιος έχει έντονο οικονομικό πρόβλημα να δηλώνει όλες τις σχολές στον τόπο κατοικίας του. Η
μείωση των μετεγγραφών είναι προφανές ότι θα φέρει σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες που πραγματικά είχαν ανάγκη να σπουδάζουν τα παιδιά τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με ένα μισθό του Δημοσίου των 1.300 ευρώ δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει ένα δεύτερο νοικοκυριό και να βρεθούν τα τέκνα της για μεγάλο διάστημα μακριά από την οικογενειακή εστία.
Αυτή η αλλαγή θα φέρει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές με το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικές πόλεις, αφού ο πληθυσμός μιας πόλης θα κρίνει τη ζήτηση για σπουδές στις σχολές της πόλης και συνεπώς και τη βάση».
Μία λύση για τις οικογένειες που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τρίτεκνες ή πολύτεκνες ως επί το πλείστον, θα ήταν να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότερες φοιτητικές εστίες, αυτό όμως είναι μάλλον απαγορευτικό, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Σε άλλες χώρες δίδονται ακόμη και άτοκα δάνεια για σπουδές. Στην Ελλάδα, όμως, αν υπολογίσουμε ότι οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τη χορήγηση δανείων, δεν μπορεί ο φοιτητής να πάρει, όχι άτοκο αλλά κανενός είδους δάνειο. Οδηγούμαστε έτσι στην αδυναμία των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και όπως σχολιάζουν πολλοί εκπαιδευτικοί, «επιστρέφουμε ολοταχώς στη δεκαετία του '70 , αν όχι και παλαιότερα».
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας στην προσπάθειά του να ελέγξει το σύστημα αποφάσισε να θεσπίσει αυστηρότατες ποινές στην περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία με στόχο τη μετεγγραφή. Συγκεκριμένα διαγράφεται από τη σχολή που έχει επιτύχει και μάλιστα επί δύο χρόνια δεν θα μπορεί να ξαναπάρει μέρος στις εξετάσεις εισαγωγής.
 ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011)

 

Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2011 η χρήση της κάρτας Πολιτισμού

 

Οι κάτοχοι της κάρτας Πολιτισμού θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2011 σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Πρόκειται για μακροχρόνια άνεργους (έως 30 ετών), που έχουν ανανεώσει την κάρτα ανεργίας τους για ένα χρόνο τουλάχιστον, πολύτεκνες οικογένειες, μέλη των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και των Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, άτομα με αναπηρία, άτομα με νοητική υστέρηση ή αναπηρικό αμαξίδιο, παλιννοστούντες (πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και νέοι από 18-30 ετών), αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ειδικές κοινωνικές ομάδες. Οι παραπάνω έχουν δικαίωμα δωρεάν εισόδου στους χώρους υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και μειωμένου εισητηρίου σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα κλπ.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011)

Tα όρια εισοδημάτων για υποψήφιους ειδικών κατηγοριών


Στα 70.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες και τα, τουλάχιστον, 80.000 ευρώ για τις πολύτεκνες ορίστηκαν τα όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ώστε οι υποψήφιοι-παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις στα ΑΕΙ (συνολικά 8.040) που δίνονται στις ειδικές αυτές κατηγορίες υποψηφίων. Επίσης, το όριο οικογενειακού εισοδήματος για τους υποψηφίους που υπάγονται σε κοινωνικά κριτήρια (παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, αδελφοί ήδη φοιτητών, ορφανοί, τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών, συγγενείς πασχόντων) είναι έως 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας:

- Το εισοδηματικό όριο ξεκινά από 60.000 ευρώ (για υποψηφίους που υπάγονται σε κοινωνικά κριτήρια) και αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από το δεύτερο.
- Το κριτήριο για το εάν ένας υποψήφιος είναι εντός του οικονομικού ορίου θα είναι το οικογενειακό εισόδημα με βάση το εκκαθαριστικό για το 2010.
- Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά εξαιρούνται οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές Σχολές και οι Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.
- Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή.
- Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής, πριν από την ολοκλήρωση της εγγραφής.
- Εάν διαπιστωθεί ότι υποψήφιος υπέβαλε ψευδή δικαιολογητικά θα διαγράφεται από το ΑΕΙ και θα αποκλείεται τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ.
Τέλος, η ΟΛΜΕ προτίθεται να προχωρήσει σε αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των μαθημάτων ξένων γλωσσών στις πανελλαδικές εξετάσεις εάν το υπουργείο δεν ανακαλέσει την απόφαση για περιορισμό της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011)

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ενημερώνουμε ότι ο 1ος και ο 2ος Παιδικός Σταθμός καθώς και ο 1ος Βρεφικός Σταθμός του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Μεταμόρφωσης, έχουν υπαχθεί για τη σχολική χρονιά 2011-12 στη δράση
«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»
που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Οι μητέρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην εν λόγω δράση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και δικαιολογητικά στην «Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)», είτε απευθείας στα Γραφεία της, οδός Μυλλέρου 73-77, Τ.Κ.10436 Αθήνα/στάση ΜΕΤΡΟ «Μεταξουργείο»,
είτε μέσω ΚΕΠ,
από 23/6/2011 έως 10/7/2011, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09.00 έως 13.30 και την 11/7/2011 από 09.00 έως 12.00 το μεσημέρι.


Οι μητέρες που θα επιλεγούν, απαλλάσσονται από τη καταβολή των μηνιαίων οικονομικών εισφορών στο ΚΕ.Π.Α.Δ.Μ., για τη σχολική χρονιά 2011-12.





Πληροφορίες :  κ. Μαρία Σταματάκου 210-2814797
                           κ. Μαρία Κωλέτση 210-2838918




Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΑ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
 
    Όπως είναι γνωστό από την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 άρχισε η πληρωμή των επιδομάτων του ΟΓΑ για το Γ΄Δίμηνο 2011.
Επειδή υπήρξαν πολλά ερωτήματα όσον αφορά το ποσό των επιδομάτων και διαφορές ποου διαπιστώνονται σε σχέση με τα προηγούμενα δίμηνα γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Ο ΟΓΑ εφαρμόζει και μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας τις διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου(στις 22-2-2011) Ν.3918/2011,όπου περιλαμβάνονται και τα συγκεκριμένα άρθρα 42(για τρίτεκνες οικογένειες) και 43(για πολύτεκνες οικογένειες).
Οι μειώσεις προέρχονται διότι καθορίσθηκαν τα ακόλουθα:
-Το επίδομα τρίτου παιδιού: από 178,81 ευρώ το μήνα καθορίστηκε στα 177,00 ευρώ,
-Για δικαιούχους με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί στα 44,00 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί,
-Για δικαιούχους με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, καθορίστηκε στα 44,00 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. 
Επειδή οι παραπάνω διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ,από 1-1-2011 για τις τρίτεκνες οικογένειες και από 2-3-2011 για τις πολύτεκνες οικογένειες, στα δύο (2) προηγούμενα δίμηνα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ποσά επιδομάτων, τα οποία συμψηφίσθηκαν με τις πληρωμές του τρέχοντος διμήνου (6 Ιουνίου), με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των δικαιούχων να καταβληθεί το ποσό που τους αναλογεί με μείωση ενώ σε ορισμένους να παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του τρέχοντος διμήνου
.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ (μέλη και μη του Συλλόγου μας)

      Αισθανόμενοι  ευθύνη  απέναντι  σε όλους  τους  φίλους  τρίτεκνους  οφείλουμε  να  σας  ενημερώσουμε  σχετικά  με  το  θέμα  της  στέγασης  του  Συλλόγου  μας  και  αυτό  γιατί  τον  τελευταίο  καιρό  έχουμε  δείξει  αδυναμία  να  εξυπηρετήσουμε  πολλούς  από εσάς  σε  θέματα  εγγραφής  στον  Σύλλογο  αλλά  και  ενημέρωσης  κατ' ιδίαν χωρίς  όμως  η  ευθύνη  να  βαραίνει  εμάς. 
      Φεύγοντας  από  Πίνδου  6, η  νέα  Δημοτική  Αρχή  μας  παραχώρησε  γραφείο  σε  ιδιόκτητο  της  χώρο  στην  οδό  Καποδιστρίου  (κοντά  στον  προαστιακό)  όπου  στεγάζετο  αθλητικός  σύλλογος  υπό  μετακόμιση.
      Είμαστε  λοιπόν  σε  αναμονή  1. της  εκκένωσης  του  χώρου  από  τον  απερχόμενο  σύλλογο  και  2. σε  επισκευή  του  χώρου  αυτού  από  την  Τεχνική  Υπηρεσία  του  Δήμου ο  οποίος  βρίσκεται  σε  αρκετά  άσχημη  κτιριακή  κατάσταση.
      Οι  ενοχλήσεις  μας  προς  τον  Δήμαρχο  κ. Καρπέτα  αλλά  και  στον  Αντιδήμαρχο  Υποδομών  κ. Παπαδόπουλο  είναι  συνεχείς  από  τις  12  Μαΐου  και  μετά,  οπότε  πέρασε  από  το  δημοτικό  συμβούλιο  η παραχώρηση  γραφείων  σε  συλλόγους  και  συγκεκριμένα  στον  δικό  μας  με  τον  χαρακτηρισμό  του  επείγοντος,  έχουμε  καταθέσει  εγγράφως  αίτηση  κτιριακής  επισκευής  όπως  και  έγγραφο  παραπόνων  για  την  καθυστέρηση  αυτή  και  την  ταλαιπωρία  των  μελών  μας.
      Γνωρίζοντας  σας  όλα  αυτά  ζητάμε  συγνώμη  για  αυτή  την  περίοδο  της  ακούσιας  αδράνειας  μας  και  ελπίζουμε  στην  ευαισθητοποίηση  της  Δημοτικής  Αρχής  απέναντι  σε  αυτόν  τον  Σύλλογο  που  έχει  ήδη  προσφέρει  τόσα  πολλά  στην  κοινωνία  πηγαίνοντας  κόντρα  στο  μέγιστο  δημογραφικό  πρόβλημα  που  αντιμετωπίζει  η  χώρα  μας  τα  τελευταία  χρόνια  και  ευχόμαστε  πολύ  σύντομα  να  λυθεί  το  πρόβλημα  μας.
      Πρόθυμοι  για  κάθε  τηλεφωνική  εξυπηρέτηση

Με  εκτίμηση
ΤΟ  Δ.Σ.