Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

H ΟΠΟΤΤΕ απέστειλε έγγραφο στο Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το ποσοστό μοριοδότησης τρίτεκνων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
Προς Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης
κ. Ευθύμιο Μπάκα
Κύριε Γενικέ
Με αγανάκτηση διαβάσαμε την απόφαση σχετικά με τα «Κριτήρια και Μοριοδότηση για την επιλογή Εκπαιδευτών με σύμβαση μίσθωσης έργου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (2011)».
Είναι ακατανόητη η μεταχείριση των τρίτεκνων εκπαιδευτικών και η μοριοδότηση που τους προσδίδεται προκειμένου να προσληφθούν στα Σ.Δ.Ε.
Θεωρείτε πως μια οικογένεια με 3 παιδιά, με αυξημένες ανάγκες για εργασία, για οικονομική στήριξη, τη δύσκολη ετούτη χρονική στιγμή, πρέπει να έχει 5% προσαύξηση ενώ στις άλλες κατηγορίες δίνετε διπλάσια ή και τετραπλάσια μόρια;
Κύριε Γενικέ
Ζητάμε άμεσα να γίνει αλλαγή και να γίνει το ποσοστό τουλάχιστον 20%, αφού επιπροσθέτως πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως οι τρίτεκνες οικογένειες είναι διπλάσιες σε αριθμό από τις πολύτεκνες και για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού από τη μια μας περικόπτουν τα επιδόματα, από την άλλη μας αποκλείουν από θέσεις όπως αυτές που αναφερόμαστε.
Αλήθεια με ποιά λογική το ποσοστό ορίστηκε στο 5%;
Περιμένουμε την παρέμβαση σας για την άμεση διόρθωση της αδικίας.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αιμοδοσία Δώρο Ζωής



Επείγον: Ένα μικρό κοριτσάκι στην Καβάλα χρειάζεται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ αιμοπετάλια 0 αρνητικό για να σωθεί...Οι γονείς του πληρώνουν τα οδοιπορικά σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Παρακαλώ πολύ κοινοποιήστε το ΠΑΝΤΟΥ!!! Το τηλέφωνο της μητέρας είναι 6937495494 . Όπως ενημερώνουν το παιδί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ΕΠΕΙΓΕΙ να βρεθούν αιμοπετάλια. Διαδώστε μήπως βρεθεί κάποιος να μπορεί να βοηθήσει

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Η ΟΠΟΤΤΕ, μετά από τις παλινδρομίες της Πολιτείας στο θέμα των μετεγγραφών, όπως αυτές καταργήθηκαν με τα άρ. 59 επ. του Ν.3966/2011, αλλά και μετά την παντελώς παράνομη και αντισυνταγματική περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος προς τις τρίτεκνες οικογένειες μετά την πρόσφατη τροποποίηση του άρ. 6 του Ν.3631/2008, αποφάσισε τα κάτωθι:
Α. Να προβεί άμεσα σε δικαστική προσφυγή ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης για τα ανωτέρω θέματα, ως ακολούθως:
Για την αντισυνταγματική κατάργηση των μετεγγραφών των τέκνων τριτέκνων οικογενειών, θα υποβληθεί Προσφυγή και Αίτηση Αναστολής. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν  με τον Πρόεδρο της ΟΠΟΤΤΕ κ. Βουτσά στο τηλέφωνο 6944764096 καθώς και με τον Νομικό Σύμβουλο της ΟΠΟΤΤΕ κ. Αναστάσιο Παπαγγέλου στο τηλέφωνο 6945508247 και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην εν λόγω Προσφυγή και Αίτηση Αναστολής.
Επισημαίνεται, ότι επειδή η 60ήμερη προθεσμία υποβολής των δύο ενδίκων μέσων, έχει ήδη αρχίσει από τις 30/6/2011, θα πρέπει να υποβληθούν τα στοιχεία επικοινωνίας και η πρόθεση συμμετοχής στην διαδικασία, έως την 25η Ιουλίου 2011. Κατόπιν, θα καταμετρηθούν οι συμμετοχές, θα επιμερισθεί το κόστος που θα επιβαρύνει έκαστο ενδιαφερόμενο και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα ενημερωθούν μέσω των συλλόγων Τριτέκνων τα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να προχωρήσουν στην συλλογή, αποστολή δικαιολογητικών και την προκαταβολή των εξόδων .
Β. Για την αντισυνταγματική και παράνομη περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος και μάλιστα αναδρομικώς, θα υποβληθεί Προσφυγή – Αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, εντός του τρέχοντος έτους. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως την 1η Σεπτεμβρίου 2011 (επικοινωνία όπως παραπάνω). Εν συνεχεία, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως ανωτέρω.
Από την ΟΠΟΤΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη Ιουλίου έγιναν επαφές με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, όχι όμως με την ηγεσία, αφού δεν είχε κλειστεί ραντεβού (απόφαση για επίσκεψη την Κυριακή).
Συγκεκριμένα:
Καταρχήν έγινε συνάντηση με την κ. Γώρου, διευθύντρια διεξαγωγής Πανελληνίων Εξετάσεων η οποία χειρίζεται τα θέματα των μηχανογραφικών και των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται στις δηλώσεις των μαθητών. Η κ. Γώρου ήταν πολύ αρνητική στα θέματα που τέθηκαν και είπε ότι η προσπάθεια ήταν να μην ΄΄ανοίξουν ΄΄και άλλα σπίτια και να πληρώνουν οι γονείς , ενώ θεωρεί πως η διάταξη είναι πολύ καλή και από την άλλη μόνο δικαστικά μπορούν οι τρίτεκνοι να διεκδικήσουν κάτι.
Ακολούθησε συνάντηση με την κ. Πετρουνάκου, ειδική σύμβουλος της Υπουργού, η οποία ήταν ακριβώς στο ίδιο πνεύμα και με τη σειρά της μας παρέπεμψε στο κ. Μητσό, τον πιο κοντινό συνεργάτη της Υπουργού.
Ο κ. Μητσός άκουσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις και δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα και σε μετέπειτα χρόνο να γίνει νέα συνάντηση.
Στη συνέχεια το έγγραφο επιδόθηκε και στα γραφεία της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου και του Γενικού Γραμματέα κ. Κουλαϊδή.
Επίσης επιδιώχθηκε συνάντηση με τον κ. Παπάζογλου, διευθυντή, ειδικό σύμβουλο που χειρίζεται τα θέματα των έξτρα θέσεων που δόθηκαν, αλλά λόγω απουσίας του, έγινε ενημέρωση στην προϊσταμένη του γραφείου του.
Γενικά το συμπέρασμα από όλες τις επαφές είναι ότι:
1. το κλίμα είναι αρνητικό και η ΄΄ατάκα ΄΄ από όλους η ίδια, ΄΄ας διάβαζαν να έπιαναν περισσότερα μόρια ΄΄.
2. φαίνεται δύσκολο να αλλάξει η απόφαση για φέτος.
3. μόνο με προσφυγές μπορεί να γίνει κάτι, αλλά όπως οι ίδιοι εκτιμούν θα πάρει 2-3 χρόνια (;).
4. κρίνεται απαραίτητο να κλειστεί ραντεβού με την Υπουργό ή Υφυπουργό.
5. Οι σύλλογοι ανά την Ελλάδα πρέπει να ενημερώσουν τους βουλευτές και τους υπουργούς και για το θέμα αυτό.
Από το Δ.Σ.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αναγνωρισμένο Σωματείο σύμφωνα με την:
1017/2010 Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Δ/ση: Κηφισίας 32, Αθήνα
Πληροφορίες: Καρατζάς Βουτσάς ( Πρόεδρος )
Τηλ: 6944764096
www.opotte.blogspot.com
Αθήνα: 4-7-2011
Αριθ. Πρωτ: 103


Προς

Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Αναπλ. Υπουργού κ. Φώφης Γεννηματά
2. Γραφείο Υφυπουργού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου
3. Γραφείο Γενικού Γραμματέα. κ. Βασίλη Κουλαϊδή


ΘΕΜΑ: " Αιτήματα Τρίτεκνων Οικογενειών σχετικά με τις μεττεγραφές φοιτητών ΑΕΙ &ΤΕΙ ''


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Δεδομένου του άρθρου 59 του ήδη ψηφισμένου Νόμου 3966/24-05-2011 και δεδομένης της παντελούς απουσίας ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και δη τους τρίτεκνους, αφού δεν εκλήθησαν ποτέ προ της ψηφίσεως του παρόντος νόμου, ώστε να εκφέρουν σαφώς και ρητά τις απόψεις για το ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών, θέμα που πλήττει άμεσα την τρίτεκνη οικογένεια, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής :

Α. Η παρούσα διάταξη εισάγει με τρόπο επιτακτικό το κριτήριο της εντοπιότητος κατά την επιλογή της σχολής από τους υποψηφίους και καταργεί την μέχρι τούδε δυνατότητα των τέκνων τρίτεκνης οικογένειας να μπορούν να επιλέγουν ελευθέρως τη σχολή είτε κοντά στον τόπο διαμονής των γονέων είτε στον τόπο σπουδών των αδερφών.

Β. Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την εισαγωγή σε σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στοιχείο που είναι αντισυνταγματικό και δημιουργεί διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις με τοπικιστική διάθεση.

Γ. Καταργείται ουσιαστικά η ύπαρξη ειδικών κατηγοριών για τριτέκνους και πολυτέκνους, αφού αυτές περιορίζονται σε ένα συνολικό ποσοστό 20% επί του συνόλου των εισακτέων, και οι οποίες θέσεις ειδικών κατηγοριών μπορεί να ισχύουν με προϋποθέσεις και διάφορες συνιστώσες (αν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα μόρια να εισαχθεί στο τμήμα που δήλωσε πρώτο τότε θα κρίνεται για το ίδιο τμήμα με την ειδική κατηγορία, και αν δεν έχει πάλι τα μόρια θα κρίνεται για το επόμενο τμήμα με την ίδια διαδικασία), που προκαλούν σύγχυση και συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν. Ένας κυκεώνας ελέγχων επί ελέγχων, που ανατροφοδοτούν μία αναδίπλωση παρά διεύρυνση της δυνατότητας ελεύθερων σπουδών. Το πνεύμα του νομοθέτη για την «δήθεν» οικονομική ελάφρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αφού πλέον τα παιδιά θα σπουδάζουν κοντά στον τόπο διαμονής των γονέων αποκλειστικά, αίρεται αυτομάτως από τη συρρίκνωση των ειδικών κατηγοριών, την ουσιαστική απαγόρευση σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να κάνουν χρήση της ειδικής κατηγορίας για σχολές άλλης περιφέρειας πλήν της δικής τους και την κατάργηση της δυνατότητας να υπερβούν οι υποψήφιοι τα «τείχη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Δ. Παράλληλα, το εισοδηματικό πλαφόν και η ανεξήγητη και αντικοινωνική εισρόφηση των ειδικών κατηγοριών καταδικάζουν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες να πληρώσουν αδρά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, στην περίπτωση που δεν εισαχθούν σε σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή θα οδηγήσει τα παιδιά να σπουδάζουν οποιαδήποτε άλλη επιστήμη απ' αυτή που είχαν επιλέξει.


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Κατά ταύτα και μετά τα ως άνω προτείνουμε τα εξής :

1. Την άμεση άρση του εισοδηματικού ορίου και κριτηρίου για την εισαγωγή των τρίτεκνων οικογενειών (Αθηναίων ή Θεσσαλονικέων και μη) σε σχολές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Πέραν της αντισυνταγματικότητος (και ιδιαιτέρως όταν ζητούνται τα οικονομικά στοιχεία έτους 2009-2010) , το μέτρο αυτό εξυφαίνει και μια ταξικότητα, κατηγοριοποιώντας τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους με οικονομικά και τοπικιστικά κριτήρια, αφού υποχρεώνει σε οικονομική καθίζηση την τρίτεκνη οικογένεια που το παιδί της θα υποχρεωθεί να σπουδάσει σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας, εφόσον δεν θα έχει τα απαιτούμενα μόρια για τις πρώτες σχολές προτίμησης.

2. Την επαναφορά μέσω κατάλληλης τροπολογίας της δυνατότητας του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας να μπορεί να καταθέτει τα χαρτιά του και να εισάγεται στο πλησιέστερο παρόμοιο ή παρεμφερές τμήμα - σχολή, εφόσον δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια για την πρώτη σχολή προτίμησης, και όχι να υποχρεούται, εφόσον δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, να εξορίζεται σε σχολές και πόλεις πολύ πιο ακρινές από τον τόπο κατοικίας.
3. Να αρθεί η αδικία που προκύπτει σε αρκετές περιπτώσεις, όταν τρίτεκνος με περισσότερα από άλλον μόρια δε μπορεί να εισαχθεί σε κάποια σχολή που δεν υπάρχει στη δική του Περιφέρεια και εισάγεται άλλος με λιγότερα μόρια (όταν υπάρχει σχολή στην Περιφέρεια του).
4. Αν όχι την πλήρη επαναφορά, τουλάχιστον τη διεύρυνση του ποσοστού υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών, διευκολύνοντας ουσιαστικά και όχι επιφανειακά τις τρίτεκνες οικογένειες.

Με εκτίμηση
Από το Δ.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου η προγραμματισμένη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατριβάνο.
Συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΠΟΤΤΕ Εμ. Αχλαδιανάκης, Ευγ. Ανανιάδου, Έλ. Νικολαντωνάκη, Γ. Χαβάκης, Αικ. Πατσώνα, Κ. Βαρβεράκης, Αικ. Καντεράκη και ο νομικός σύμβουλος Αν. Παπαγγέλου.
Ο Γενικός στην έντονη παρέμβαση της ΟΠΟΤΤΕ για την περικοπή των επιδομάτων είπε ότι από το Υπουργείο λείπουν 40 - 50 ακόμα εκατομμύρια για να συγκεντρωθούν 170 εκ, τα οποία είχε ήδη κόψει ο Προϋπολογισμός. Αν δε βρεθούν τα εκατομμύρια αυτά, μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να κοπούν περισσότερο τα επιδόματα, ακόμη και αυτά που χορηγούνται.
Τα μέλη διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχε ενημερωθεί κανένας σε καμμία περίπτωση και από καμμία διαβούλευση για την περικοπή και ενώ σε προηγούμενη συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικκών δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα.
Σε παρατηρήσεις για τα εκκαθαριστικά που λαμβάνου οι τρίτεκνοι και (αν) τους ζητούν χρήματα πίσω, δεν θάπρεπε να επιστρέφονται αλλά να συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες νέες αποδοχές.
Στην πρόταση να κοπεί το τριτεκνικό επίδομα από τους έχοντες και κατέχοντες κατά τεκμήριο, ήτοι για τους πραγματικά εύπορους, με εισόδημα πάνω από 100.000 ετησίως, με παράδειγμα συγκεκριμένους Εφοπλιστές και Βιομήχανους, ώστε να υπάρχει επάρκεια κονδυλίων για όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, απάντησε ότι τέθηκε το ζήτημα αυτό με την μηχανοργάνωση και στην καταγραφή των τριτέκνων ο ΟΓΑ αναφέρει ότι είναι μικρός ο αριθμός των πλούσιων (πάνω από 45.000 ευρώ ετησίως) τριτέκνων και συνεπώς το εισοδηματικό κριτήριο δεν ωφελεί, αφού ένα εισοδηματικό κριτήριο στο ύψος των 100,000€ θα απέδιδε μόλις 5.000 € ετησίως. Για τους αλλοδαπούς για να πάρουν το επίδομα πρέπει να μένουν 10 χρόνια μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.
Τέθηκε επίσης ότι η Ιδιότητα πολυτέκνου είναι ισόβια, αλλά του τρίτεκνου δεν είναι. Συνεπώς, το νόμιμο θα ήταν, χωρίς μάλιστα κόστος για το Δημόσιο, να διατηρείται η ιδιότητα του τριτέκνου ισοβίως. Με τα ηλικιακά όρια του ενός τέκνου αδικούνται οι τρίτεκνες οικογένειες, αφού βρίσκονται ολόκληρες οικογένειες να μην μπορούν τελικά να κάνουν χρήση των διατάξεων για προσλήψεις, Εισαγωγικές Εξετάσεις κ.λπ., απλώς και μόνον επειδή ένα από τα παιδιά της οικογένειας υπερέβη το ηλικιακό όριο! Ο Γενικός δε δεσμεύθηκε ότι θα το ικανοποιήσει, αλλά δεσμεύθηκε να το εξετάσει με το Υπ. Οικονομικών και να απαντήσει,θα εισηγηθεί μάλλον θετικά, εάν δεν έχει καμμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο ενώ, εάν έχει οικονομική επιβάρυνση δεν πρόκειται να γίνει.
Τέθηκε το ζήτημα της Υπηρεσιακής Μεταχείρισης των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και άλλων υπουργείων (μετατάξεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις), και ελέχθη ότι υπάρχει ήδη νόμος ο οποίος έχει περιορίσει την εξαίρεση των μετακινήσεων – μεταθέσεων - μετατάξεων (από πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους) μόνο εις βάρος των ενστόλων Υπαλλήλων, εντάσσοντας στην ειδική μεταχείριση το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων και τους υγειονομικούς υπαλλήλους. Στο θέμα αυτό επιφυλάχθηκε να μας το γνωστοποιήσει μέσω της κ.Νομικής Συμβούλου του Υπουργείου.
Τέθηκε το ζήτημα του ορίου των 25 ετών (εάν το παιδί είναι φοιτητής) και είπε ότι έχει ήδη επεκταθεί, μετά την υπέρβαση του οποίου χάνονται τα ελάχιστα βοηθήματα που έχουν οι τρίτεκνοι, αλλά ήδη έχει επεκταθεί το όριο του 25ου έτους αναλόγως σπουδών ή στρατεύσεως. Και πάλι, επειδή αυτή την νομοθετική ελάφρυνση και βελτίωση δεν την είχε κοινοποιήσει κανείς, δεσμεύθηκε να μας την γνωστοποιήσει μετά από έρευνα με την Νομική Σύμβουλο του Υπουργείου.
Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της ισόβιας τιμητικής σύνταξης, μετά την διακοπή της καταβολής του τριτεκνικού επιδόματος, ακριβώς όπως και στους πολύτεκνους, είναι όμως οικονομικό θέμα και «δεν το συζητά», όπως μας είπε ο κ. Γενικός.
Τέθηκε το θέμα της επιδοτήσεως του τρίτεκνου, έως τα 8 έτη και όχι έως τα 6 έτη όπως σήμερα, με το σκεπτικό της επιδοτήσεως έως την αποφοίτηση από το Δημοτικό Σχολείο. Το ζήτημα ήταν οικονομικό και πάλι ήταν επιφυλακτικός.
Τέθηκε το θέμα της εισαγωγής στα ΙΕΚ, με παράδειγμα τα ΙΕΚ του ΕΚΑΒ, όπου δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη ποσοστού εισακτέων από τους τρίτεκνους.Το θέμα αυτό είπε ότι θα το μελετήσει επειδή είχε την εντύπωση ότι στα ΙΕΚ εισάγονται και ειδικές κατηγορίες.
Τέθηκε ότι η Επιτροπή Οικογένειας στην οποία υπάρχει μέλος της ΟΠΟΤΤΕ, πλην όμως δεν έχει ποτέ συνεδριάσει (εξ όσων γνωρίζουμε) και δεν έχουμε κληθεί ούτε μία φορά. Ζήτησε να γίνει απευθείας επαφή στη Διεύθυνση Οικογένειας.
Τέθηκε ότι η καταβολή του εφ’ άπαξ βοηθήματος ύψους 2.000€ καταβάλλεται με καθυστερήσεις έως και 8 μηνών από τον ΟΓΑ, κάτι παράλογο, αφού ούτως ή άλλως έχει σταλεί το ποσόν από το Υπουργείο εκ των προτέρων. Ο Γενικός είπε ότι εάν υπάρχει η καθυστέρηση, μπορεί να οφείλεται στον ίδιο τον τρίτεκνο και ότι θα πρέπει «να τηλεφωνείτε στον ΟΓΑ» για να ρωτούμε τι συμβαίνει ανά περίπτωση, ενώ μας παρέπεμψε στον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιπρόεδρο του ΟΓΑ.
Τέθηκε το θέμα ότι οι τρίτεκνοι ΕΛΛΗΝΕΣ που έχουν λείψει για δέκα έτη και επιστρέφουν στην Ελλάδα, εκ παραδρομής εμπίπτουν στην διάταξη που απαιτεί δεκαετία για την χορήγηση στους αλλοδαπούς, του εν λόγω πολυτεκνικού επιδόματος. Μας ελέχθη ότι ο σκοπός του Νομοθέτη είναι να ΜΗΝ το λαμβάνει κανένας εκτός Ελλάδος, ακόμη και Έλληνας και ότι ενδεχομένως να ερχόταν εδώ ο Έλληνας από το εξωτερικό μόνον για να αρχίσει να εισπράττει το τριτεκνικό επίδομα και μετά να ξαναγύριζε στο εξωτερικό και τα χρήματα αυτά να χάνονταν στο εξωτερικό.
Μας ελέχθη από τον Υπουργό ότι πλέον στη Διαβούλευση θα βγαίνουν όλα τα Ν/Σ, θα πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά τη Διαβούλευση των Νομοσχεδίων ώστε να ενημερωνόμαστε, επειδή δεν είναι δυνατόν να μας γνωστοποιείται κάθε νέος Νόμος που συζητείται. Στις διαβουλεύσεις θα πρέπει να συμμετέχουμε και να εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας.
Κλείνοντας, εκ νέου μας τόνισε ότι ΔΕΝ δεσμεύεται για τίποτε, μόνον ότι θα μελετήσει τα τεθέντα ζητήματα. Νέο ραντεβού όποτε ζητήσουμε θα το έχουμε, αλλά δεν όρισε ημερομηνία.
Από το Δ.Σ.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε


Αναγνωρισμένο Σωματείο σύμφωνα με την:
1017/2010 Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Δ/ση: Αθήνα, Αττική
Πληροφορίες: Βουτσάς Καρατζάς ( Πρόεδρος )
Τηλ: 6944764096
www.opotte.blogspot.com
Αθήνα: 30-6-2011
Αριθ. Πρωτ: 102


Προς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστου Αηδόνη
2. Γραφείο Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδη
3. Γραφείο Γενικού Γραμματέα. Πρόνοιας κ. Γεωργίου Κατριβάνου
4. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Νικόλαου Πολύζου



ΘΕΜΑ: " Αιτήματα Τρίτεκνων Οικογενειών ''

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας μας, που είναι άλλωστε κοινός τόπος για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με τη λήψη δραστικών μέτρων ουσιαστικής ενίσχυσης των οικογενειών για τεκνοποιία, αλλά και προστασίας και αναγνώρισης των οικογενειών που έχουν τρία παιδιά ως πολύτεκνων, δεδομένων και των κάτωθι συγκλονιστικών στοιχείων: Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, απόψεις ειδικών και αποτελέσματα ερευνών διεθνών οργανισμών αναμένεται ραγδαία μείωση του ελληνικού πληθυσμού τα επόμενα χρόνια και η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε χώρα γερόντων., αφού συγκριτικά με το 1980 γεννήθηκαν το 2004 55.000 λιγότερα παιδιά.
Τα παραπάνω στοιχεία και πολλά άλλα, αναδεικνύουν το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και την αναγκαιότητα να προχωρήσει η πολιτεία στην άμεση λήψη μέτρων ενισχυτικών για τις οικογένειες, ώστε να αυξηθεί η γεννητικότητα.
Οι οικογένειες με τρία παιδιά, περίπου 230.000, στην Ελλάδα αγωνίζονται να πετύχουν την εξομοίωσή τους με τις πολύτεκνες οικογένειες και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Αίτημα που δεν είναι ανεδαφικό, αλλά βασίζεται στις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής του 1993, όπου ετέθη ως στόχος το τρίτο παιδί, για την αντιμετώπιση του κρίσιμου δημογραφικού προβλήματος.
Οι τρίτεκνες οικογένειες αιμοδοτούν την ελληνική κοινωνία, στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας και αναβαθμίζουν την ιδέα του έθνους σε δύσκολους καιρούς οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κατάπτωσης.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ , ζητάμε:
Να αντικατασταθεί το πρώτο άρθρο του νόμου 860/1979 (ΦΕΚ 2/Α/5-1-1979) ως εξής :
1. ΄΄ Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης ΄΄.
΄΄ Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.΄΄.
2. Το άρθρο 1 παρ 4, εδάφιο α΄ του 3454/2006, να τροποποιηθεί «Γονείς με τρία ζώντα τέκνα και ένα από τα τρία τέκνα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (για ένα από τα τέκνα) ».
3. Το άρθρο 1 παρ 3, εδάφιο α΄ του 3454/2006, στην περίπτωση 2 να τροποποιηθεί και να ισχύει «για έναν από τους γονείς ή ένα από τα τέκνα τους, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας (για ένα από τα τέκνα)».
4. Στις Μεταθέσεις-Μετατάξεις-Αποσπάσεις να υπάρχει επιλογή κατά προτίμηση από τους τρίτεκνους για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.
5. Δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης να επιδοτείται το τρίτο παιδί έως και 8 ετών (αντί 6 ετών).
6. Για το επίδομα του τρίτεκνου ζητάμε να δίνεται έως την ηλικία των 25 ετών εφόσον το παιδί είναι φοιτητής ή φοιτήτρια
7. Για τους ανάπηρους με αναπηρία άνω των 67% το επίδομα να ισχύει ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας
8. Στα ΙΕΚ στα οποία δεν υπάρχει μοριοδότηση λόγω τριτεκνίας ( όπως π.χ. στα ΕΚΑΒ) να γίνει κατάλληλη πρόβλεψη.
Ζητούμε επίσης, την παροχή ισόβιας τιμητικής σύνταξης προς την τρίτεκνη μητέρα, κατά το πρότυπο της σύνταξης προς την πολύτεκνη μητέρα, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της.
Τέλος, ζητάμε η τριτεκνική ιδιότητα για τους γονείς να ισχύει έως ότου γίνει η πλήρης εξομοίωση με τους πολύτεκνους, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας των τέκνων τους.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Θεωρούμε ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που είναι χώρος ελευθερίας, ισότητας, ισοτιμίας και δικαιοσύνης για τα μέλη της, θα πρέπει όλοι να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν τόσο από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο όσο και από την ισχυροποίηση των θεσμών και των αξιών, που οφείλουν να στηρίζουν κάθε εξέλιξη και ευοίωνη προοπτική κάθε κράτους.
Σας παρακαλούμε να επιδείξετε αμέριστο ενδιαφέρον για το πρόβλημα των τρίτεκνων οικογενειών, έτσι ώστε και με τη δική σας συνδρομή να αρθούν τα εμπόδια και να κατοχυρωθεί νομοθετικά από την ελληνική κυβέρνηση η περαιτέρω στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας και ο χαρακτηρισμός της ως πολύτεκνης.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας


Καρατζάς Βουτσάς Έλενα Νικολαντωνάκη