Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012


Αναζητείται λύση για το αφορολόγητο των παιδιών


Λύση στο θέμα του ειδικού αφορολογήτου των προστατευόμενων παιδιών θα αναζητήσει αύριο, Παρασκευή, σε νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών η Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας, εξέλιξη που μεταθέτει -μάλλον για την επόμενη εβδομάδα- τη διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η διαβούλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μάλλον θα μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα καθώς θα πρέπει να ρυθμισθούν κάποιες τελικές λεπτομέρειες από τη Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας.

Οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά θα συναντηθούν αύριο, Παρασκευή, με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη προκειμένου να εξετάσουν το τι θα γίνει με το ειδικό αφορολόγητο για τα προστατευόμενα τέκνα.

Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει την κατάργηση του αφορολογήτου και συγκεκριμένα δέχεται εισηγήσεις για να αυξηθούν τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργηση αφορολογήτου.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και τοποθετείται χρονικά στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Πηγή: in.gr


ΙΣΟΒΙΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ-ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ- ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ;;;


Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο τέκνο καταργούνται από 1/11/2012. Το δε πολυτεκνικό επίδομα αντικαθίσταται από 1/1/2013 από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.  Για το τελευταίο  δίμηνο του 2012 το πολυτεκνικό επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε όσους  το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011 δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.



































Το πλήρες κεφάλαιο του μνημονιακού νόμου υπ' αριθ. 4093/9-11-2012 (ΦΕΚ 222/12-11-2012) «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.»  σελ. 80/5604 για το επίδομα στήριξης τέκνων έχει ως ακολούθως:


IA.2. ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ 
1. Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με τις υποπεριπτώσεις 12 και 14 της παρούσας διάταξης οικογενειακά επιδόματα.
2. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα (80) ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα (60) ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
3. Tο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
4. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
5. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα υποβολής της. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 3, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.
6. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:
α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α΄201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α΄125),
στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α΄ 176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
7. Το επίδομα της παρούσας υποπαραγράφου δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να επανακαθοριστεί η εντεταλμένη αρχή καταβολής και να αναπροσαρμοστεί το ύψος των επιδομάτων της παρούσας διάταξης.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
10. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
11. Το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 αναφέρεται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011, όπως αυτό δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά για τις καταβολές του τελευταίου διμήνου του 2012. Τυχόν καταβολές που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε υπερβαίνοντες τα όρια της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 δεν αναζητούνται.
12. Οι παράγραφοι 1 (επίδομα τρἰτου τέκνου) και 4 (ισόβια σύνταξη) του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 (επίδομα γέννησης τέκνου)του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1.11.2012.
13. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του ν. 4025/2011 και η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν καταργούνται από 1.1.2013.
14. Το άρθρο 63 του ν. 1892/1990, η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, το άρθρο 6 του ν. 3631/2008, τα άρθρα 42 και 43 του ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παύουν να ισχύουν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Ομοίως καταργούνται και οι κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η καταβολή των επιδομάτων που αντικαθίστανται με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
15. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου παύει να ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Το αφορολόγητο ποσό της παρ .2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 (Α΄151) αντικαθίσταται από το προβλεπόμενο σε αυτή την υποπαράγραφο επίδομα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
16. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας υποπαραγράφου άρχεται την 1.1.2013 εκτός αν ορίζεται άλλως στις προηγούμενες παραγράφους.
ΤΟ  Δ.Σ.



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ

Αγαπητοί τρίτεκνοι και τρίτεκνες,

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να «βομβαρδίσετε» με μηνύματα τους βουλευτές και τις βουλευτίνες όλων των κομμάτων και μακάρι το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν και χιλιάδες άλλοι/ες τρίτεκνοι και πολύτεκνοι για να δημιουργήσετε σ’ αυτούς ακόμα μεγαλύτερη πίεση .

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταψηφίσαμε στη Βουλή και δώσαμε σκληρή μάχη ενάντια στον σφαγιασμό των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων.

Θα δώσουμε σκληρή μάχη για να μην υποστείτε δεύτερο σφαγιασμό στις φορολογικές απαλλαγές σας λόγω παιδιών μέσω του νέου φορολογικού νόμου, που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ.

Συμφωνούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι η τριτεκνία είναι πολυτεκνία και έχουμε ετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου για την εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, που θα καταθέσουμε το αργότερο σε 15 μέρες.

Καλή δύναμη και κουράγιο.
Καλούς αγώνες και για την αξιοπρέπεια, το ψωμί και το μέλλον των παιδιών σας.

Στρατούλης Δημήτρης,
Βουλευτής Β Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
Υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ  ΤΟ  ΔΗΜΟ  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Δωροεπιταγές για τις γιορτές των Χριστουγέννων,
σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες.


 ΟΣΟΙ  ΠΛΗΡΟΥΝ  ΤΙΣ  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ,
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
ΣΤΗΝ Κα  ΑΛΕΠΟΥ ΕΛΕΝΗ
4ο ΚΑΠΗ , ΣΠΑΡΤΗΣ 5
ΩΡΕΣ 12.00 - 14.00 , 
                                                 ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Αρχείο 1: anakoinwsh_dwroepitagwn.pdf

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012


 Προσφορά προς τον σύλλογό μας.



Μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων Μεταμόρφωσης,

η εταιρία μας «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ για όλους» εκδίδει μία συνδρομητική  κάρτα, η οποία παρέχει στα εγγεγραμμένα μέλη της πακέτα με παροχές σε θέματα προνοσοκομειακής υγείας, μέσω ενός μεγάλου δικτύου χιλίων διακοσίων είκοσι οκτώ (1228) ιατρών όλων των ειδικοτήτων και εξήντα επτά (67) διαγνωστικών κέντρων και κλινικών σε όλη την Ελλάδα, για την ακρίβεια σε εβδομήντα μία (71) πόλεις, που είναι συμβεβλημένοι μαζί μας. Επίσης διαθέτουμε ένα υπερσύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο που είναι διαθέσιμο για τα μέλη μας 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο στο οποίο καλώντας εκεί ΔΩΡΕΑΝ, μπορεί το μέλος μας να βρει τον πλησιέστερο ιατρό, εξεταστικό κέντρο ή κλινική.
Στο site μας : www.poiotita-zois4all.gr μπορείτε να δείτε τις παροχές που υπάρχουν αναλυτικά, καθώς είναι πάρα πολλές, αλλά και να δείτε συγκεκριμένα τις δωρεάν παροχές που έχουμε εξασφαλίσει οι οποίες όμως ανανεώνονται σχεδόν καθημερινά καθώς μεγαλώνει συνεχώς το δίκτυο των συνεργατών μας αλλά και τις πόλεις που έως σήμερα έχουμε παρουσία.
Για να αποκτήσει πρόσβαση κάποιος στις παροχές της κάρτας αλλά και αυτό που μας ενδιαφέρει σαν εταιρία, να αποκτήσει ποιότητα στη ζωή του και ειδικά στο τομέα της υγείας του, χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα από τα προγράμματα που δημιουργήσαμε και να ξεκινήσει ένα ετήσιο συμβόλαιο με την εταιρία μας από την οποία θα του δοθεί μία προσωπική κάρτα που θα περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του και τον μοναδικό αριθμό συμβολαίου του.
Τα προγράμματα χωρίζονται σε:
1) Ατομικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά μόνο το άτομο που γίνεται στο όνομα του το συμβόλαιο, κοστίζει 69 ευρώ + ΦΠΑ = 84,87 ετησίως,
2) Οικογενειακό πρόγραμμα, το οποίο αφορά το άτομο που κάνει το συμβόλαιο στο όνομα του αλλά και άλλα 3 μέλη της οικογένειάς του, κοστίζει 110 ευρώ + ΦΠΑ = 135,30 ετησίως.

3) Ατομικό πρόγραμμα για συλλόγους, φοιτητές και σώματα ασφαλείας, κοστίζει 50 ευρώ + ΦΠΑ = 61,5 ετησίως.
  
Αυτό που θέλουμε λοιπόν σαν εταιρία είναι να εξασφαλίζουμε τη ποιότητα στην υγεία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, είτε δωρεάν (32 έως σήμερα παροχές), είτε με εκπτώσεις που φθάνουν και το 80%.
Το κόστος των προγραμμάτων είναι το οικονομικότερο της αγοράς και οι προσφερόμενες υπηρεσίες από τις πιο ποιοτικές.
Α) Τα διαγνωστικά κέντρα των Αθηνών είναι όλα τα κέντρα της EUROMEDIKA και οι Κλινικές της (Αμπελόκηποι, Αγία Παρασκευή, Ελληνικό, Κηφισιά, Σύνταγμα, Περιστέρι, Πειραιά, Γαλάτσι, Πικέρμι, Ελευσίνα, Παλαιό Φάληρο, Ιωνία, Μέγαρα).
Β) Οι συμβεβλημένοι ιατροί βρίσκονται σε όλες της περιοχές της Αθήνας, είναι όλων των ειδικοτήτων και είναι 661 στον αριθμό.
Γ) Όλες οι εξετάσεις και οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν στους ανωτέρω και προς στιγμήν οι περισσότερες δωρεάν παροχές είναι απο ιατρούς της Θεσσαλονίκης επειδή και η έδρα μας είναι εδώ.
Δ) Κάθε συνδρομητής είτε σε ατομικό είτε σε οικογενειακό συμβόλαιο είτε σε σύλλογο έχει ατομική κάρτα μέλους και οι παροχές αφορούν τον καθένα ατομικά.


Για κάθε διευκρίνιση μη διστάσετε να καλέσετε στο 6955 434100 και στο 2315 312130.

Με φιλικούς χαιρετισμούς


Κωνσταντίνος Φεζούδης
Instructor Manager

............................................................................................................

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου μας δημοσιεύει την ανωτέρω επιστολή όπως την έλαβε προς ενημέρωση των μελών του.
Όποιος ενδιαφέρεται ας ελέγξει και ας αποφασίσει σχετικά.

ΤΟ Δ.Σ.


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012


Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ



Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΓΑ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει ως εξής:
ΝΟΜΟΣ 4093/2012 , ΦΕΚ 222 Α' /12-11-2012
IA.2. ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚNΩΝ
Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με τις υποπεριπτώσεις 12 και 14 της παρούσας διάταξης οικογενειακά επιδόματα.

2. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία. Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:

(Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
(Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος,
(Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής:
  • σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο,
  • ογδόντα (80) ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
  • εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και
  • εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα (60) ευρώ. 

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

3. Tο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται
από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το
απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
4. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
5. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα υποβολής της. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 3, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται
η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

6. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:
α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και
Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α΄201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης
του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α΄125),
στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α΄ 176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

7. Το επίδομα της παρούσας υποπαραγράφου δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να επανακαθοριστεί η εντεταλμένη αρχή καταβολής και να αναπροσαρμοστεί το ύψος των επιδομάτων της παρούσας διάταξης.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
10. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
11. Το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 αναφέρεται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011, όπως αυτό
δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά για τις καταβολές του τελευταίου διμήνου του 2012. Τυχόν καταβολές που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε υπερβαίνοντες τα όρια της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 δεν αναζητούνται.
12. Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1.11.2012.
13. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του ν. 4025/2011 και η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καταργούνται από 1.1.2013.
14. Το άρθρο 63 του ν. 1892/1990, η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, το άρθρο 6 του ν. 3631/2008, τα άρθρα 42 και 43 του ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παύουν να ισχύουν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης, όσο αφορά στη χορήγηση και
καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Ομοίως καταργούνται και οι κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η καταβολή των επιδομάτων που αντικαθίστανται με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
15. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου παύει να ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Το αφορολόγητο ποσό της παρ. 2 του άρθρου
9 του ν. 2238/1994 (Α΄151) αντικαθίσταται από το προβλεπόμενο σε αυτή την υποπαράγραφο επίδομα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
16. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας υποπαραγράφου άρχεται την 1.1.2013 εκτός αν ορίζεται άλλως στις προηγούμενες παραγράφους.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012


ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΠΟΥ  ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ  ΤΟ  ΙΑΤΡΕΙΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ




ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΘΗΝΩΝ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012


ΠΩΣ  ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ  ΤΑ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Ποιοί  Τρίτεκνοι δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και τι ποσά καταβάλλονται





ΝΟΜΟΣ 4093/2012 , ΦΕΚ 222 Α' /12-11-2012

ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚNΩΝ

1. Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα μέχρι τώρα οικογενειακά επιδόματα.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται  σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:
(Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
(Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος,
(Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής:
σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο,
ογδόντα (80) ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα
και εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα (60) ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
3. Tο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.
Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το
απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2012



Τίτλος : « Θεσμική αποκατάσταση τριτέκνων» 


Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Εργασίας, συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βουλευτή Β’ Αθήνας Ν.Δ., Κατερίνας Παπακώστα , του μέλους της ίδιας Επιτροπής και Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Διαμάντως Μανωλάκου και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανώλη Αχλαδιανάκη. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τα μείζονα ζητήματα της θεσμικής αποκατάστασης των τριτέκνων και του νέου καθεστώτος του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων. Το προεδρείο των τριτέκνων ζήτησε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα θεσμικά ζητήματα και ο Υφυπουργός συμφώνησε να αναλάβει άμεσα τη σχετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 

ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



    Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ΟΠΟΤΤΕ στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας.
      Συγκεκριμένα:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


     Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς ΟΠΟΤΤΕ οι κ.κ. Αχλαδιανάκης Μανόλης, Θεόδωρος Κοντός, Γιώργος Χαβάκης, Μαριάνθη Τζαβέλα, Μαρία Χελιουδάκη, Κώστας Βαρβεράκης, Δημήτρης Κοντός, Αναστασία Τερζή,  Χάρης Δάμπλιας και Μανόλης Δροσάκης.
  Ο υπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα των τρίτεκνων και σημείωσε τα θέματα που του τέθηκαν:
Για τις  μετεγγραφές των φοιτητών ζητήθηκε από τον Υπουργό η επαναφορά των μετεγγραφών χωρίς άλλους περιορισμούς και να έχουν αναδρομική ισχύ από τότε που καταργήθηκαν οι μετεγγραφές, γιατί λόγω της κρίσης αρκετές οικογένειες δε μπόρεσαν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές, αν και είχαν επιτύχει.
Επίσης, Οι τρίτεκνες οικογένειες να είναι ισότιμες με τις πολύτεκνες ως προς τον αριθμό θέσεων-εδρών στις σχολές ή τα τμήματα (είναι και περισσότεροι στον αριθμό).
Οι τρίτεκνοι να έχουν δικαίωμα χρήσης περισσοτέρων κατηγοριών εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (π.χ. παιδί τρίτεκνης οικογένειας και με αδερφό σπουδαστή σε άλλη πόλη, ή παιδί τρίτεκνης οικογένειας και άνεργος γονέας και άτομο με ειδικές ανάγκες κ.ά)
Να χρηματοδοτούνται οι σχολές για εισδοχή φοιτητών ειδικών κατηγοριών, ανάλογα των αριθμό τους.
 Οι τρίτεκνοι να έχουν το ίδιο ποσοστό εισαγωγής στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές με τους πολύτεκνους και να εκδοθεί εγκύκλιος που να απαλείφει το ηλικιακό όριο (26 ετών ένας αδελφός/ή) για τα παιδιά που θέλουν να εισαχθούν στις παραπάνω σχολές.
 
Ζητήθηκε  να σιτίζονται οι τρίτεκνοι χωρίς να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. γιατί  τελικά  οι «κερδισμένοι», είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και όχι οι συνεπείς φορολογούμενοι, αλλά και αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει οικονομική αδυναμία από τις περισσότερες οικογένειες.
Για το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών ζητήθηκε να αποσπώνται κατά προτεραιότητα, αφού πολλές φορές εάν τα παιδιά σπουδάζουν μπορεί να χρειαστεί η συντήρηση τριών, τεσσάρων ή και πέντε σπιτιών, ενώ για τους διορισμούς αναπληρωτών ζητήθηκε, τα μόρια να είναι αναλογικά με τον αριθμό των τέκνων.
Σε περίπτωση που αποκτηθούν 3 τέκνα από δύο γάμους να μπορεί ο υποψήφιος (τέκνο) να δηλώσει τριτεκνία στο Μηχανογραφικό (υπήρξαν περιπτώσεις που δημιουργήθηκε πρόβλημα).
 
Ο Υπουργός είπε πως για το θέμα των μετεγγραφών, περιμένει να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με διάφορες κοινωνικές ομάδες, για να ακουστούν οι προτάσεις και στη συνέχεια θα καλέσει την ΟΠΟΤΤΕ σε διαβούλευση (περίπου σε 15 μέρες). Φάνηκε να είναι θετικός για τις μετεγγραφές των τρίτεκνων,  προβληματισμένος όμως για την αναδρομική ισχύ.
Για τη σίτιση, αφού πάρει τα απαραίτητα στοιχεία, πιθανότατα δεν θα ισχύσουν τα όρια (οικογενειακό εισόδημα), ώστε να σιτίζονται όλοι οι τρίτεκνοι, ή θα αλλάξουν.
Για την εγκύκλιο του ηλικιακού ορίου στις Αστυνομικές σχολές δήλωσε πως από φέτος δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο (είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).
Για τις αποσπάσεις είπε πως θα το εξετάσει θετικά και θεωρεί λογικές τις απόψεις που ακούστηκαν, όπως και το θέμα της μοριοδότησης των αναπληρωτών.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


        Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Από πλευράς ΟΠΟΤΤΕ συμμετείχαν  οι κ.κ. Αχλαδιανάκης Μανόλης, Θεόδωρος Κοντός, Γιώργος Χαβάκης, Μαρίας Χελιουδάκη, Κώστας Βαρβεράκης, Μανόλης Δροσάκης  και Δημήτρης Κοντός.
         Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και η βουλευτής του Κ.Κ.Ε Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ίδιας Επιτροπής.
 
         Αφού έγινε μια ενημέρωση για τα θέματα των τρίτεκνων η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της εξομοίωσης.
         Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ με τεκμηριωμένο και σαφή τρόπο, ανέλυσαν το θέμα και στάθηκαν ιδιαίτερα στις πολλές υποσχέσεις και στην αναγκαιότητα εξομοίωσης πράγμα που έχει αναδειχθεί και στη βουλή από 1993 και μετά από κόμματα και βουλευτές. 
       Η Ομοσπονδία έθεσε στον υφυπουργό Εργασίας και το νέο καθεστώς του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και διαμαρτυρήθηκε για τα κριτήρια που τέθηκαν, τα οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλά αφού για να πάριε κάποιος ολόκληρο το επίδομα πρέπει να έχει εισόδημα έως και 6000 ευρώ, δηλαδή 500 οικογενειακό εισόδημα το μήνα.
        Αυτό που ζητήθηκε πέρα των άλλων ήταν να γίνει ειδική πρόβλεψη για εισοδηματικά, τα οποία αν είναι του 2012, να ληφθούν υπόψη η ανεργία, αφού μπορεί να φαίνεται ότι κάποιος έχει εισοδήματα το 2012,όμως αν τώρα είναι άνεργος θα αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.
      Ακολούθησε η παρουσίαση της πρότασης που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία και για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί τα κόμματα, τα οποία μάλιστα συμφωνούν στην προώθησή της, πράγμα που τονίστηκε στον υφυπουργό και στις βουλευτίνες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
     Ο υφυπουργός, δεσμεύτηκε να προχωρήσει νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά θεσμικά ζητήματα για τους τριτέκνους, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
       Οι βουλευτίνες, μέλη της Επιτροπής,  διατύπωσαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους και κάλεσαν την Ομοσπονδία να συμμετέχει στη διαδικασία, με την παρουσία της στην αρμόδια  Επιτροπή της βουλής η οποία θα συνεδριάσει σύντομα.

ΤΟ  Δ.Σ.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012



ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19/11/2012


Προς την υλοποίηση του οδηγείται πλέον το πρόγραμμα της Ε.Ε. ''ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ''  σε ευπαθείς ομάδες.
Ήδη ενημερωθήκαμε σχετικά με τα ζυμαρικά και περιμένουμε και τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης φέτος για πρώτη φορά θα δοθεί και ελαιόλαδο.
 Όσοι επιθυμείτε να μάθετε εάν βρίσκεστε στους καταλόγους των δικαιούχων μπορείτε να ενημερώνεστε κάθε Πέμπτη 6.00-8.00 το απόγευμα στο γραφείο του Συλλόγου.

ΖΗΤΑΜΕ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΝΑ  ΜΑΣ  ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ  ΑΥΤΟΥ  ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ  ΜΑΖΙ  ΜΑΣ.


ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΣ.

ΤΟ Δ.Σ.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ


Πριν από λίγο δημοσιεύτηκε το παρακάτω από το www.zougla.gr.

Σε νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά θεσμικά ζητήματα για τους τριτέκνους ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για τα παραπάνω δεσμεύτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.

Η Ομοσπονδία τριτέκνων έθεσε στον υφυπουργό Εργασίας τα ζητήματα της θεσμικής αποκατάστασης των τριτέκνων και του νέου καθεστώτος του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων. Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και η βουλευτής του Κ.Κ.Ε Διαμάντω  Μανωλάκου, μέλος της ίδιας Επιτροπής. 

ΤΟ  Δ.Σ.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ( Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πολλές συναντήσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή μέλη του Δ.Σ. Μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας και τον Υφυπουργό Εργασίας.
Περισσότερα θα σας ανακοινώσουμε μόλις έχουμε πλήρη ενημέρωση.

ΤΟ  Δ.Σ.
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ 1ο,2ο,5ο,6ο ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ , ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ, ΧΟΡΩΝ, AEROBIC, PILATES & YOGA ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟΥ ΤΕΝΝΙΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΑ ΤΕΝΝΙΣ, ΡΥΘΜΙΚΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ : http://goneis1odimotiko.blogspot.gr/p/2011-2012.html

ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΓΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :


Α)  ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΟΠΟΥ ΑΥΤΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ
Β)  Με email  ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: sgk1odimotikometamorfosis@gmail.com
Γ) Απευθυνόμενοι  ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΜΕΝΟΥΝΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ (2ο ΔΗΜ)
ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ ΑΝΝΑ (5ο ΔΗΜ)
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (6ο ΔΗΜ)
ΣΩΤΗΡΧΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (6ο ΔΗΜ)

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012


ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ;



                                                                       

    Το να διαμαρτύρεσαι για κάποια άδικα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε βάρος σου, αποτελεί δικαίωμα.
    Το να αντιδράς με κάθε νόμιμο τρόπο σε κάθε απόφαση που σου ισοπεδώνει την αξιοπρέπεια, σου συρρικνώνει την προσωπικότητα και σε οδηγεί στην εξαθλίωση, είναι  κάτι παραπάνω. Αποτελεί υποχρέωσή σου. Όταν μάλιστα οι αποφάσεις καθορίζουν το δυσοίωνο μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, που με τόσες στερήσεις, αγώνες, θυσίες,  αλλά και με περισσή αγάπη ανέθρεψες,  τότε οδηγείσαι εκ των πραγμάτων στην έσχατη κατάπτωση, την απελπισία. Προκύπτουν έτσι καταστάσεις ανεξέλεγκτες, που δεν μπορείς ούτε να τις αποτρέψεις, ούτε να τις αναβάλεις, ούτε να τις απαγορεύσεις.
     Συνάνθρωποί μας- μη έχοντας άλλη επιλογή, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια - ή στην αυτοχειρία (που δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μας διέξοδο),  ή εξωθούνται (χωρίς τη θέλησή τους)  στην αναγκαστική παρανομία, προκειμένου να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της σύγχρονης ωμής πραγματικότητας που βιώνουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
     Εμείς οι τρίτεκνες-πολυμελείς οικογένειες, νοιώθουμε καθημερινά το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα της πολιτείας, που μας οδηγεί  με βεβαιότητα στην επαιτεία και στην οριστική ηθική και φυσική εξόντωση. Διαπιστώνουμε καθημερινά  καταστάσεις τραγελαφικές, καταστάσεις εξοντωτικές, καταστάσεις  εγκληματικές.  Ζούμε μια πραγματικότητα που μας δείχνει ένα αύριο χωρίς οξυγόνο και ένα μέλλον χωρίς αναπνοή.
    Φτάσαμε με τα τελευταία μέτρα που λήφθηκαν, να αποτελούμε, ως χώρα, για τις οικονομικές πολιτικές παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού τα παιδιά μας θα αποτελούν- άκουσον, άκουσον – τεκμήριο διαβίωσης!!! Καλό θα είναι να αποστείλουμε την απόφαση προς δημοσίευση στο βιβλίο Γκίνες ( Guinness World Records), προκειμένου να καταχωρηθεί το ρεκόρ, αν και δε φαίνεται να απειλείται από κανένα άλλο κράτος-μέλος του Ο.Η.Ε…
    Το ερωτήματα  που τίθενται από χιλιάδες μέλη μας  είναι:
  «Μα είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοια μέτρα ; »
  «Γιατί τόσο μίσος κατά της Ελληνικής πολυμελούς οικογένειας; »
  «Αυτοί που αποφασίζουν την βέβαιη εξόντωσή  μας γιατί το κάνουν; »
  «Πως μπορεί να παίρνουν αυτά τα μέτρα Έλληνες βουλευτές κατά Ελλήνων συνανθρώπων τους; » κ.ά.
    Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί αποκλειστικά από του εμπνευστές πολιτικούς και όσους τους  υπαγορεύουν τη λήψη αυτών των μέτρων.     Όμως επειδή  η επιχειρηματολογία τους είναι κενή και χωρίς πειθώ, επειδή όχι μόνο δεν επιλύει, αλλά δημιουργεί επιπρόσθετα δυσεπίλυτα προβλήματα, επειδή δεν δίδει διεξόδους, αλλά οδηγεί στην κατακρήμνιση των οραμάτων μας,  θα πρέπει με αποφασιστικότητα, με σταθερή και σθεναρή στάση, να τους τιμωρήσουμε. Να τους αναγκάσουμε να ζητάνε ισοβίως συγγνώμη, για το νομοσχέδιο-όνειδος που ψήφισαν και που θα αποτελεί στο διηνεκές  την ταφόπλακα στα όνειρα και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς. Όχι για να τους εκδικηθούμε για πράξεις και παραλήψεις τους, αλλά γιατί ακόμη και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνώντων βουλευτών δεν προβαίνει  ούτε σε υποτυπώδη αυτοκριτική. Λες και βγήκαν από παρθενογένεση κόμματα και πρόσωπα, λες και δεν ήταν οι πολιτικές τους οι γενεσιουργές αιτίες που μας οδηγούν  στον αφανισμό και την εξαθλίωση.
    Που πήγαν οι προεκλογικές υποσχέσεις των κυβερνώντων;
    Όταν οι δεσμεύσεις των πολιτικών δεν υλοποιούνται, τότε δικαιούται ο κάθε πολίτης να τους αποκαλεί δημαγωγούς.  
    Έχουν περάσει εφτά περίπου δεκαετίες από τα ολοκαυτώματα του Άουσβιτς, του Μπέλζεκ, του Κέλμο κ.α. και κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν τα ναζιστικά στρατόπεδα με τις εκατόμβες θυμάτων στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως δεν αρμόζει στους περήφανους  Έλληνες  η επαναφορά των κρεματορίων, με εισαγωγέα την Τρόικα και αντιπροσώπους πειθήνια όργανα που προσπαθούν να τα επιβάλουν στους αδύναμους πολίτες.  Είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι ο Έλληνας θα θυμώσει και θα αντιδράσει και το αποτέλεσμα της αντίδρασής του, θα είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που του επιβάλουν οι κυβερνώντες, χωρίς την έγκρισή του, χωρίς τη συγκατάθεσή του, χωρίς κάν την ανοχή του.
    Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβεβαιώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο  τα οράματα  του  Μαχάτμα Γκάντι, για το τιδεν πρέπει να έχουν οι κοινωνίες:
  «… πλούτο χωρίς μόχθο, εμπόριο χωρίς ήθος, γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, πολιτική χωρίς αρχές ».

  Θόδωρος Κοντός
  οικονομολόγος – καθηγητής.
                                Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ)