ΕΩΣ 60.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Στην αύξηση του ανώτατου ορίου στα 60.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα, που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, προσανατολίζεται το υπ. Παιδείας, εν μέσω αντιδράσεων για το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις μετεγγραφές. Την ίδια στιγμή, η ΟΙΕΛΕ απειλεί, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, να τινάξει στον αέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου στα ιδιωτικά λύκεια, προτάσσοντας τον κίνδυνο της νόθευσής τους.
Ειδικότερα, με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους - παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών δημιουργούνται δύο αντίστοιχες ειδικές κατηγορίες. Οι υποψήφιοι θα διεκδικούν με εξετάσεις τις συγκεκριμένες θέσεις. Ταυτόχρονα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα τον προηγούμενο χρόνο έως 50.000 ευρώ. Ομως, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του ορίου στα 60.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων και να κατευνάσει τις αντιρρήσεις τους. «Το νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα», ανέφερε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο γ. γ. της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος κ. Μανώλης Χρυσόγελος. Η βασική ένστασή τους είναι ότι η καθιέρωση ειδικής κατηγορίας για τα ΑΕΙ πλήττει τους πολύτεκνους, καθώς περιορίζει τις θέσεις και τους στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής σε σχολή που επιθυμούν, εφόσον έχουν εισαχθεί σε αντίστοιχο ΑΕΙ.
Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) επαναφέρει το θέμα της νόθευσης εξετάσεων στο Λύκειο, με αφορμή τη ρύθμιση που περιέχεται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο και η οποία δίνει τη δυνατότητα στους τελειοφοίτους να πάρουν απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις. «Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί τα φαινόμενα νόθευσης των ενδοσχολικών εξετάσεων στα ιδιωτικά λύκεια. Η εμπειρία μάς έχει αποδείξει ότι οι επιτροπές ελέγχου των εξετάσεων από καθηγητές του Δημοσίου δεν επαρκούν. Ο μόνος τρόπος για την εγκυρότητα των εξετάσεων και τη γνησιότητα των τίτλων είναι να δώσουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων εξετάσεις σε γειτονικά δημόσια σχολεία, μαζί με τους συμμαθητές τους των δημοσίων και σε κοινά θέματα», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα, τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά της «σε πρώτη φάση θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα και θα ζητήσουμε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών».
Απόστολος Λακασας
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011)