Τρίτη 5 Απριλίου 2011


 Μέχρι τις 1.600 kwh το δικαίωμα για κοινωνικό τιμολόγιο

Ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που παρέχουν η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικού, ώστε, εν όψει και των νέων αυξήσεων που έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος, να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές, συγκριτικά με τους μόλις 300.000 που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση.
Επειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ, που θα επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση, αυξάνονται τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τους δικαιούχους, ενώ αλλάζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τους ανάπηρους, που εξισώνονται με αυτά των τριτέκνων.
Συγκεκριμένα:
* Αυξάνεται στις 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο -από 1.000 που είναι σήμερα- το ανώτατο όριο κατανάλωσης για τους μακροχρόνια ανέργους ή τους καταναλωτές, που δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο. Ανεβάζουν το εισοδηματικό κριτήριο αναπήρων
* Αυξάνεται στις 1.600 κιλοβατώρες -από 1.200 σήμερα- το ανώτατο όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τους τρίτεκνους.
* Αυξάνεται επίσης στις 1.600 -από 1.200 κιλοβατώρες- το ανώτατο όριο κατανάλωσης για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία.
Για την ίδια κατηγορία ακόμη, τροποποιείται το εισοδηματικό κριτήριο, ώστε το απαιτούμενο αφορολόγητο να είναι ίδιο με αυτό των τριτέκνων. Πρακτικά, δηλαδή, ενώ σήμερα εντάσσονται στο ΚΟΤ άτομα με αναπηρία, που έχουν εισόδημα 14.400 ευρώ, με τις αλλαγές το εισοδηματικό κριτήριο αναπροσαρμόζεται σε 23.500 ευρώ.
Οι εκπτώσεις που ισχύουν ανέρχονται σε 10% επί των σημερινών τιμολογίων για τους χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους και τους γονείς τριών παιδιών, και σε 20% για τους ανάπηρους και τους μακροχρόνια ανέργους.
Τα οφέλη για όσους ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο αφορούν μόνο την κατανάλωση των πρώτων 800 kwh/τετράμηνο, ενώ για κάθε επιπλέον κιλοβατώρα μέχρι το ανώτατο όριο η τιμολόγηση γίνεται με βάση το εκάστοτε οικιακό τιμολόγιο. Αν ο καταναλωτής ξεπεράσει και το «πλαφόν», τότε δεν δικαιούται καμίας έκπτωσης.
Η αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο ΚΟΤ κρίθηκαν επιβεβλημένες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που θα δικαιούνται έκπτωσης. Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου μιλούσαν για ένταξη 1,2 εκατ. οικογενειών στο ΚΟΤ, ωστόσο μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς παρατάσεις έχουν υποβληθεί περί τις 300.000 αιτήσεις.