Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αναγνωρισμένο Σωματείο σύμφωνα με την:
1017/2010 Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Δ/ση: Κηφισίας 32, Αθήνα
Πληροφορίες: Καρατζάς Βουτσάς ( Πρόεδρος )
Τηλ: 6944764096
www.opotte.blogspot.com
Αθήνα: 4-7-2011
Αριθ. Πρωτ: 103


Προς

Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Αναπλ. Υπουργού κ. Φώφης Γεννηματά
2. Γραφείο Υφυπουργού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου
3. Γραφείο Γενικού Γραμματέα. κ. Βασίλη Κουλαϊδή


ΘΕΜΑ: " Αιτήματα Τρίτεκνων Οικογενειών σχετικά με τις μεττεγραφές φοιτητών ΑΕΙ &ΤΕΙ ''


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Δεδομένου του άρθρου 59 του ήδη ψηφισμένου Νόμου 3966/24-05-2011 και δεδομένης της παντελούς απουσίας ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και δη τους τρίτεκνους, αφού δεν εκλήθησαν ποτέ προ της ψηφίσεως του παρόντος νόμου, ώστε να εκφέρουν σαφώς και ρητά τις απόψεις για το ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών, θέμα που πλήττει άμεσα την τρίτεκνη οικογένεια, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής :

Α. Η παρούσα διάταξη εισάγει με τρόπο επιτακτικό το κριτήριο της εντοπιότητος κατά την επιλογή της σχολής από τους υποψηφίους και καταργεί την μέχρι τούδε δυνατότητα των τέκνων τρίτεκνης οικογένειας να μπορούν να επιλέγουν ελευθέρως τη σχολή είτε κοντά στον τόπο διαμονής των γονέων είτε στον τόπο σπουδών των αδερφών.

Β. Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την εισαγωγή σε σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στοιχείο που είναι αντισυνταγματικό και δημιουργεί διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις με τοπικιστική διάθεση.

Γ. Καταργείται ουσιαστικά η ύπαρξη ειδικών κατηγοριών για τριτέκνους και πολυτέκνους, αφού αυτές περιορίζονται σε ένα συνολικό ποσοστό 20% επί του συνόλου των εισακτέων, και οι οποίες θέσεις ειδικών κατηγοριών μπορεί να ισχύουν με προϋποθέσεις και διάφορες συνιστώσες (αν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα μόρια να εισαχθεί στο τμήμα που δήλωσε πρώτο τότε θα κρίνεται για το ίδιο τμήμα με την ειδική κατηγορία, και αν δεν έχει πάλι τα μόρια θα κρίνεται για το επόμενο τμήμα με την ίδια διαδικασία), που προκαλούν σύγχυση και συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν. Ένας κυκεώνας ελέγχων επί ελέγχων, που ανατροφοδοτούν μία αναδίπλωση παρά διεύρυνση της δυνατότητας ελεύθερων σπουδών. Το πνεύμα του νομοθέτη για την «δήθεν» οικονομική ελάφρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αφού πλέον τα παιδιά θα σπουδάζουν κοντά στον τόπο διαμονής των γονέων αποκλειστικά, αίρεται αυτομάτως από τη συρρίκνωση των ειδικών κατηγοριών, την ουσιαστική απαγόρευση σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να κάνουν χρήση της ειδικής κατηγορίας για σχολές άλλης περιφέρειας πλήν της δικής τους και την κατάργηση της δυνατότητας να υπερβούν οι υποψήφιοι τα «τείχη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Δ. Παράλληλα, το εισοδηματικό πλαφόν και η ανεξήγητη και αντικοινωνική εισρόφηση των ειδικών κατηγοριών καταδικάζουν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες να πληρώσουν αδρά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, στην περίπτωση που δεν εισαχθούν σε σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή θα οδηγήσει τα παιδιά να σπουδάζουν οποιαδήποτε άλλη επιστήμη απ' αυτή που είχαν επιλέξει.


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Κατά ταύτα και μετά τα ως άνω προτείνουμε τα εξής :

1. Την άμεση άρση του εισοδηματικού ορίου και κριτηρίου για την εισαγωγή των τρίτεκνων οικογενειών (Αθηναίων ή Θεσσαλονικέων και μη) σε σχολές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Πέραν της αντισυνταγματικότητος (και ιδιαιτέρως όταν ζητούνται τα οικονομικά στοιχεία έτους 2009-2010) , το μέτρο αυτό εξυφαίνει και μια ταξικότητα, κατηγοριοποιώντας τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους με οικονομικά και τοπικιστικά κριτήρια, αφού υποχρεώνει σε οικονομική καθίζηση την τρίτεκνη οικογένεια που το παιδί της θα υποχρεωθεί να σπουδάσει σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας, εφόσον δεν θα έχει τα απαιτούμενα μόρια για τις πρώτες σχολές προτίμησης.

2. Την επαναφορά μέσω κατάλληλης τροπολογίας της δυνατότητας του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας να μπορεί να καταθέτει τα χαρτιά του και να εισάγεται στο πλησιέστερο παρόμοιο ή παρεμφερές τμήμα - σχολή, εφόσον δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια για την πρώτη σχολή προτίμησης, και όχι να υποχρεούται, εφόσον δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, να εξορίζεται σε σχολές και πόλεις πολύ πιο ακρινές από τον τόπο κατοικίας.
3. Να αρθεί η αδικία που προκύπτει σε αρκετές περιπτώσεις, όταν τρίτεκνος με περισσότερα από άλλον μόρια δε μπορεί να εισαχθεί σε κάποια σχολή που δεν υπάρχει στη δική του Περιφέρεια και εισάγεται άλλος με λιγότερα μόρια (όταν υπάρχει σχολή στην Περιφέρεια του).
4. Αν όχι την πλήρη επαναφορά, τουλάχιστον τη διεύρυνση του ποσοστού υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών, διευκολύνοντας ουσιαστικά και όχι επιφανειακά τις τρίτεκνες οικογένειες.

Με εκτίμηση
Από το Δ.Σ.