Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε


Αναγνωρισμένο Σωματείο σύμφωνα με την:
1017/2010 Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Δ/ση: Αθήνα, Αττική
Πληροφορίες: Βουτσάς Καρατζάς ( Πρόεδρος )
Τηλ: 6944764096
www.opotte.blogspot.com
Αθήνα: 30-6-2011
Αριθ. Πρωτ: 102


Προς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστου Αηδόνη
2. Γραφείο Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδη
3. Γραφείο Γενικού Γραμματέα. Πρόνοιας κ. Γεωργίου Κατριβάνου
4. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Νικόλαου Πολύζου



ΘΕΜΑ: " Αιτήματα Τρίτεκνων Οικογενειών ''

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας μας, που είναι άλλωστε κοινός τόπος για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με τη λήψη δραστικών μέτρων ουσιαστικής ενίσχυσης των οικογενειών για τεκνοποιία, αλλά και προστασίας και αναγνώρισης των οικογενειών που έχουν τρία παιδιά ως πολύτεκνων, δεδομένων και των κάτωθι συγκλονιστικών στοιχείων: Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, απόψεις ειδικών και αποτελέσματα ερευνών διεθνών οργανισμών αναμένεται ραγδαία μείωση του ελληνικού πληθυσμού τα επόμενα χρόνια και η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε χώρα γερόντων., αφού συγκριτικά με το 1980 γεννήθηκαν το 2004 55.000 λιγότερα παιδιά.
Τα παραπάνω στοιχεία και πολλά άλλα, αναδεικνύουν το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και την αναγκαιότητα να προχωρήσει η πολιτεία στην άμεση λήψη μέτρων ενισχυτικών για τις οικογένειες, ώστε να αυξηθεί η γεννητικότητα.
Οι οικογένειες με τρία παιδιά, περίπου 230.000, στην Ελλάδα αγωνίζονται να πετύχουν την εξομοίωσή τους με τις πολύτεκνες οικογένειες και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Αίτημα που δεν είναι ανεδαφικό, αλλά βασίζεται στις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής του 1993, όπου ετέθη ως στόχος το τρίτο παιδί, για την αντιμετώπιση του κρίσιμου δημογραφικού προβλήματος.
Οι τρίτεκνες οικογένειες αιμοδοτούν την ελληνική κοινωνία, στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας και αναβαθμίζουν την ιδέα του έθνους σε δύσκολους καιρούς οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κατάπτωσης.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ , ζητάμε:
Να αντικατασταθεί το πρώτο άρθρο του νόμου 860/1979 (ΦΕΚ 2/Α/5-1-1979) ως εξής :
1. ΄΄ Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης ΄΄.
΄΄ Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.΄΄.
2. Το άρθρο 1 παρ 4, εδάφιο α΄ του 3454/2006, να τροποποιηθεί «Γονείς με τρία ζώντα τέκνα και ένα από τα τρία τέκνα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (για ένα από τα τέκνα) ».
3. Το άρθρο 1 παρ 3, εδάφιο α΄ του 3454/2006, στην περίπτωση 2 να τροποποιηθεί και να ισχύει «για έναν από τους γονείς ή ένα από τα τέκνα τους, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας (για ένα από τα τέκνα)».
4. Στις Μεταθέσεις-Μετατάξεις-Αποσπάσεις να υπάρχει επιλογή κατά προτίμηση από τους τρίτεκνους για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.
5. Δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης να επιδοτείται το τρίτο παιδί έως και 8 ετών (αντί 6 ετών).
6. Για το επίδομα του τρίτεκνου ζητάμε να δίνεται έως την ηλικία των 25 ετών εφόσον το παιδί είναι φοιτητής ή φοιτήτρια
7. Για τους ανάπηρους με αναπηρία άνω των 67% το επίδομα να ισχύει ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας
8. Στα ΙΕΚ στα οποία δεν υπάρχει μοριοδότηση λόγω τριτεκνίας ( όπως π.χ. στα ΕΚΑΒ) να γίνει κατάλληλη πρόβλεψη.
Ζητούμε επίσης, την παροχή ισόβιας τιμητικής σύνταξης προς την τρίτεκνη μητέρα, κατά το πρότυπο της σύνταξης προς την πολύτεκνη μητέρα, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της.
Τέλος, ζητάμε η τριτεκνική ιδιότητα για τους γονείς να ισχύει έως ότου γίνει η πλήρης εξομοίωση με τους πολύτεκνους, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας των τέκνων τους.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Θεωρούμε ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που είναι χώρος ελευθερίας, ισότητας, ισοτιμίας και δικαιοσύνης για τα μέλη της, θα πρέπει όλοι να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν τόσο από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο όσο και από την ισχυροποίηση των θεσμών και των αξιών, που οφείλουν να στηρίζουν κάθε εξέλιξη και ευοίωνη προοπτική κάθε κράτους.
Σας παρακαλούμε να επιδείξετε αμέριστο ενδιαφέρον για το πρόβλημα των τρίτεκνων οικογενειών, έτσι ώστε και με τη δική σας συνδρομή να αρθούν τα εμπόδια και να κατοχυρωθεί νομοθετικά από την ελληνική κυβέρνηση η περαιτέρω στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας και ο χαρακτηρισμός της ως πολύτεκνης.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας


Καρατζάς Βουτσάς Έλενα Νικολαντωνάκη